Wat is taal en hoe verloopt de taalontwikkeling? Wat kunt u doen om het praten en luisteren van het kind te stimuleren? Past het spraaktaalniveau van een kind bij zijn/haar leeftijd? De website Kind en Taal geeft u antwoorden en informatie.
Thuis wordt de basis gelegd voor de taalvaardigheid van kinderen.
Op deze site vindt u in uw eigen taal
vuistregels voor meertalig opvoeden en allerlei tips om met uw kind aan de slag te gaan met taal.
Hoe begint een kind te stotteren en wat kan ik doen? Als ouder kunt u behoorlijk ongerust zijn wanneer u uw kind hoort haperen. U vraagt zich misschien af of dit bij de normale ontwikkeling hoort of dat er echt sprake is van stotteren, en wat u het beste kunt doen.
Autismejongekind.nl is een
platform voor en door ouders en professionals. U vindt hier informatie en inspiratie om tijdige herkenning en passende hulp voor jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar (met vermoeden van) autisme mogelijk te maken.
Centrum Jong is vaak de eerste plek waar u uw zorgen over de spraaktaalontwikkeling van uw kind bespreekt en gerichte adviezen ontvangt. De jeugdartsen en logopedisten van Centrum Jong verwijzen kinderen vaak naar een logopediepraktijk als meer hulp nodig is.
Als uw kind onvoldoende vooruitgaat met reguliere logopedie is het goed om onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de taalproblemen. U kunt hiervoor terecht bij een audiologisch centrum, zoals Kentalis. Ook behandelt Kentalis peuters met een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en biedt Kentalis Ambulante begeleiding op basisscholen en speciaal onderwijs voor kinderen met een TOS. Vroeg logopedie werkt nauw samen met Kentalis.
Als uw kind onvoldoende vooruitgaat met reguliere logopedie is het goed om onderzoek te laten doen naar de oorzaak van de taalproblemen. U kunt hiervoor terecht bij een audiologisch centrum, zoals de NSDSK. Ook behandelt de NSDSK peuters met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Vroeg logopedie werkt nauw samen met de NSDSK.
VTO Vroeghulp Zaanstreek/ Waterland is gespecialiseerd in het op tijd onderkennen van (dreigende) ontwikkelings- of gedragsvraagstukken. De hulpvraag van de ouders staat hierbij centraal. De begeleiding wordt beëindigd als uw hulpvraag is beantwoord. Vroeg logopedie werkt nauw samen met VTO Vroeghulp Zaanstreek/ Waterland.
Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een probleem in het leren van taal. Zo’n 5% van de kinderen heeft TOS. Toch is de term TOS nog erg onbekend. Op de pagina ‘Wat is TOS’ vindt u meer informatie.
Bij Vroeg logopedie worden de ouderprogramma's Praten doe je met zijn tweeën en Meer dan woorden aangeboden. Lees meer over het Hanen Centre op deze website.
Als ouder heeft u wel eens vragen over de opvoeding van uw kind. Ouders uit Zaanstreek-Waterland kunnen hiermee terecht bij het opvoedspreekuur. Dit spreekuur biedt één of meer adviserende of ondersteunende gesprekken met een deskundige over het opgroeien en opvoeden van uw kind. Deze gesprekken zijn gratis.
Als ouder heeft u wel eens vragen over de opvoeding van uw kind. Ouders uit Zaanstreek-Waterland kunnen hiermee terecht bij het opvoedspreekuur. Dit spreekuur biedt één of meer adviserende of ondersteunende gesprekken met een deskundige over het opgroeien en opvoeden van uw kind. Deze gesprekken zijn gratis.