Hoe ziet de behandeling eruit?
De behandeling start met een intakegesprek gevolgd door een
logopedisch onderzoek. Het onderzoek bestaat uit de afname van taaltesten die geschikt zijn voor jonge kinderen en soms een observatie van samenspel tussen ouder en kind.
Na het onderzoek is duidelijk op welke wijze het kind communiceert en welke problemen er zijn. Hieruit volgen behandeldoelen
voor het kind die de logopedist en ouders samen opstellen. Vervolgens start de behandeling.
Tijdens de behandelsessies
werken logopedist en ouders samen aan de doelen voor het kind. De logopedist leert de ouders hoe ze logopedische technieken en communicatiestrategieën kunnen gebruiken om hun kind te helpen met communiceren en/of praten. Het kind zelf ervaart de behandeling als lekker spelen.
Steeds evalueren
logopedist en ouders hoe het gaat en of de behandeling bijgesteld moet worden. Als ouders de strategieën thuis goed kunnen toepassen wordt de behandelfrequentie verlaagd. Soms wordt er gekozen voor een behandelpauze tot het volgende testmoment.
Na circa vier maanden wordt het
logopedisch onderzoek
herhaald en is er een
evaluatie
met de ouders waarbij wordt teruggekeken op de behandeldoelen en het verloop van de behandeling. Als voortzetten van logopedie zinvol is kan daarna besloten worden nog eens vier maanden te behandelen. Ook wordt vast nagedacht over een eventueel benodigd vervolgtraject.
Aan het eind van de behandeling ontvangen ouders en de verwijzer een eindverslag. Ook kan de logopedist op verzoek van ouders een telefonische overdracht doen.