LOGOPEDIE

LOGOPEDIE

Voor wie?

Vroeg logopedie richt zich op jonge kinderen tot vier jaar waarbij het communiceren en/of praten onvoldoende op gang komt. 

Vroeg logopedie kan o.a. hulp bieden als:
- uw kind van 1,5 jaar nog nauwelijks initiatief neemt om te communiceren;
- uw kind van 2 jaar nog geen tweewoordzinnen maakt of veelvoorkomende woorden nog niet lijkt te herkennen; 
- uw kind van 3 jaar nog moeite heeft met het maken van zinnen en het begrijpen van taal.
 
Aanmelden
Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling start met een intakegesprek gevolgd door een logopedisch onderzoek. Het onderzoek bestaat uit de afname van taaltesten die geschikt zijn voor jonge kinderen en soms een observatie van samenspel tussen ouder en kind. 

Na het onderzoek is duidelijk op welke wijze het kind communiceert en welke problemen er zijn. Hieruit volgen behandeldoelen voor het kind die de logopedist en ouders samen opstellen. Vervolgens start de behandeling.

Tijdens de behandelsessies werken logopedist en ouders samen aan de doelen voor het kind. De logopedist leert de ouders hoe ze logopedische technieken en communicatiestrategieën kunnen gebruiken om hun kind te helpen met communiceren en/of praten. Het kind zelf ervaart de behandeling als lekker spelen.

Steeds evalueren logopedist en ouders hoe het gaat en of de behandeling bijgesteld moet worden. Als ouders de strategieën thuis goed kunnen toepassen wordt de behandelfrequentie verlaagd. Soms wordt er gekozen voor een behandelpauze tot het volgende testmoment. 

Na circa vier maanden wordt het logopedisch onderzoek herhaald en is er een evaluatie met de ouders waarbij wordt teruggekeken op de behandeldoelen en het verloop van de behandeling. Als voortzetten van logopedie zinvol is kan daarna besloten worden nog eens vier maanden te behandelen. Ook wordt vast nagedacht over een eventueel benodigd vervolgtraject.  

Aan het eind van de behandeling ontvangen ouders en de verwijzer een eindverslag. Ook kan de logopedist op verzoek van ouders een telefonische overdracht doen.

 TRIAGE

De regio kent een te kort aan logopedisten waardoor de wachtlijsten steeds verder toenemen, ook bij Vroeg logopedie. Bij een wachttijd van 6 maanden kun je niet meer spreken van vroegtijdige hulp en dat is juist waar Vroeg logopedie voor staat. Om te zorgen dat vroegtijdige logopedische hulp beschikbaar blijft voor jonge peuters en hun ouders neem ik de volgende maatregelen:
  • Ouders kunnen hun kind aanmelden voor logopedie tot de leeftijd van 3;0 jaar als het kind de taalmijlpalen niet gehaald heeft.
  • Voor de Hanenprogramma’s mag aangemeld worden tot een leeftijd van 3;6 jaar. 
  • Na aanmelding krijgen ouders de mogelijkheid om een vervroegde intake te doen met advies. Daarna wachten zij tot er een plek vrijkomt.
  • Er wordt geen voorrang op de wachtlijst gegeven want voor alle ingeschreven kinderen is de reden ernstig: het praten komt niet op gang.
  • Individuele logopedie vindt bij Vroeg logopedie maximaal plaats tot de leeftijd van 4;0 jaar.
  • De behandelingen vinden niet vaker plaats dan 1 keer per 2 weken. Ouders leren tijdens de behandeling hoe ze hun kind thuis zelf kunnen helpen.
  • Vroeg logopedie biedt maximaal 3 maanden overbruggingszorg in de tijd dat een kind op de wachtlijst staat voor een volgend behandelaanbod.
  • Zodra een kind een gespecialiseerd multidisciplinair behandelaanbod ontvangt, zoals bij een vroegbehandelgroep, een ODC, een MOC of SKC, stopt de behandeling bij Vroeg logopedie.
Bedankt voor uw begrip.

 

 TELELOGOPEDIE 

De behandeling bij Vroeg logopedie vindt normaalgesproken plaats in de praktijk. Soms is het door omstandigheden niet mogelijk om naar de praktijk te komen voor een behandelsessie, bijvoorbeeld vanwege de coronamaatregelen. Om de continuïteit van de behandeling te waarborgen worden afspraken die niet door kunnen gaan in de praktijk zo veel mogelijk vervangen door telelogopedie.

Telelogopedie is meer dan een belletje. Het vraagt van u als ouder net zo veel betrokkenheid als tijdens een reguliere behandelsessie. Afhankelijk van jullie situatie en de fase in het behandelproces kijken we samen naar de best passende vorm. 
Een intake of een behandelplanoverleg kunnen ook telefonisch plaatsvinden of via de webcam. Met de praktijksoftware hebben we een veilige verbinding. De webcam biedt ook een alternatief voor een behandelsessie die niet door kan gaan. Mocht dit geen geschikt alternatief zijn voor uw kind dan zoeken we naar andere alternatieven, zoals het insturen van een filmopname die we telefonisch nabespreken.
 

AFRONDING

Vroeg logopedie staat voor vroegtijdige behandeling aan jonge kinderen tot vier jaar waarbij het communiceren en/of praten onvoldoende op gang komt. Een belangrijk doel is dat u als ouder zelf strategieën leert gebruiken waarmee u uw kind verder kunt helpen. 

Vroeg logopedie biedt geen intensieve en langdurige behandeling. Als de taalontwikkeling van uw kind ondanks alle inspanningen moeilijk blijft verlopen is het tijd voor een volgende stap. De logopedist denkt met u mee hoe uw kind verder geholpen kan worden. Een vervolgstap kan bijvoorbeeld zijn een verwijzing naar een audiologisch centrum voor een onderzoek naar de oorzaak van de taalproblemen. Ook kan het zijn dat Vroeg logopedie voor vervolgbehandeling doorverwijst naar een andere logopediepraktijk. VTO Vroeghulp kan ondersteuning bieden als er vragen en complexe situaties zijn rond de ontwikkeling van uw kind. Uw eigen vragen staan hierbij centraal. 

Share by: